fr fr fr en us es es pt br de de Asia Asia EU EU

Napkémény

http://www.kekenergia.com/archiv/napipar.html

Nagy földterületet borítanak kör alakú üveg vagy műanyagszerkezettel, ami a kör közepe irányába magasodik. Középen egy magas torony található, itt található vagy találhatók a szélturbinák.
A kör és a földfelszín között a levegő képes cirkulálni. Napsütés hatására az üveg (vagy műanyag) alatt található levegő felmelegszik, és mert a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, a torony irányába kezd áramlani, helyét átadva a perem felől érkező hideg levegőnek. A toronyban a meleg levegő felszáll, mozgásával a turbina lapátjait megforgatja. A turbinához generátor csatlakozik, mely a mozgási energiát villamos energiává alakítja.
Napkémény http://www.solarmissiontechnologies.com/
Napkémény http://www.solarmissiontechnologies.com/
Megvalósult tervek
A termikerőmű prototípusát Manzanaresben építették fel, és tesztelték. Manzanares Spanyolországban található, Madridtól délre. Ez a napkémény 1986 júliusától 1989 februárjáig gyakorlatilag megszakítás nélkül üzemelt, teljesítményének csúcsértéke 50 kW. A kollektorának átmérője 240 méter, felülete 46,000 m2. A kémény átmérője 10 méter, magassága 195 méter.


A prototípus termikerőmű Manzanares-ben, Spanyolországban

A kísérleti üzem eredményesnek tekinthető, a tapasztalatok alapján minden olyan helyen, ahol az üzemeléshez szükséges kondíciók a rendelkezésre állnak (napsugárzás mértéke eléri a 2.5MWh/m2 értéket) telepíthető.
Egy 5 MW teljesítményű erőműhöz 1100 m átmérőjű kollektor szükséges, a kémény magasságának el kell érni a 445 métert, átmérőjének a 27 métert.
Egy 200 MW-os erőműhöz ugyanezek a paraméterek: 5000 m átmérőjű kollektor, 1000 méter magas, és 150 méter átmérőjű kémény.
A kéményben a légáram sebessége 8 m/s, ha a turbina és a generátor üzemben van, e nélkül 15 m/s.
Egy olyan termikerőmű, melynek a kollektorának az átmérője 7000 m, egy olyan területen, ahol a napsugárzás értéke eléri a 2.3MWh/m2, egy év alatt körülbelül 700-800 GWh energiát termelhet.
Ezzel az energiamennyiséggel egy nukleális erőművet képes kiváltani.
Ausztráliában fogják megépíteni a legnagyobb termikerőművet, mely egyben a legmagasabb létesítmény listáról a második helyre szorítaná a jelenleg világelső Canadian National Tower-t Torontóban. Az erőmű kéménye ugyanis 1 kilométer magas lesz (3,300 ft), és egymilliárd ausztrál dollárt szán létesítésére az ausztrál kormányzat. 2006-ban lesz kész az erőmű, Buronga mellett, New South Wales-ben.
200,000 háztartást fog villamos energiával ellátni, ezzel 700.000 tonnával fogja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A kollektor átmérője 7 km lesz, és a felmelegedő levegő a toronyban 32 turbinát fog meghajtani, és a turbinák várhatóan napi 24 órán keresztül képesek lesznek villamos áramot termelni.
Az erőművet a német Schlaich Bergerman tervezte, aki a a spanyol Manzanares-ben (ld. az előző cikket) bizonyította a technológia alkalmazhatóságát.

____________________

Napenergia, napkémény és Ausztrália
http://www.emich.hu/wp/2008/05/03/napenergia-es-ausztralia
2008 máj 3. Szo
A minap megnéztem “Az Utolsó Óra” című filmet (IMDB).
A filmben volt egy hivatkozás egy újszerű napenergiát hasznosító erőműre. Meglepett a dolog, mert eddig még nem hallottam róla. A neve magyarul “Napkémény”. A Napkémény egy 1 Km magas torony, amiben gyakorlatilag egy folyamatos mesterségesen generált termik mozog felfele, meghajtva ezzel a hagyományos turbinákat. A torony körül lévő “tányér” két rétegű, és a nap folyamatosan melegíti a benne lévő levegőt, ami a kéményen át jut ki a magasban lévő hűvös rétegbe, az így keletkezett légnyomás különbséget pedig a kör szélén szívja be. Valahogy így:
Spanyolországban már készült prototípus, az Ausztráliába tervezett darab 200 000 háztartás elektromos energia ellátását biztosítaná (200 MW). Hajrá Ausztrália!


működési elvét a napenergia kémény (torony)
_______________________

http://www.sulinet.hu/tart/forum/ujuzenet?fid=4&tid=2003-01-13%2010%3A08%3A48.887742&ueid=2004-02-05%2010%3A41%3A32.470094#
A torony teteje es alja között amúgy is meglevő 10 fokos hőmérsékletkülönbséget az azt körülvevő 7 kilométer átmérőlyű napkollektor, mely tulajdonképpen egy egybefüggő, néhány méter belmagasságú üvegház, még 15 fokkal megnöveli. Miközben a levegő mintegy 45 km/h sebességgel áramlik fölfelé a torony belsejében, meghajt 32, egyenként 6.25 MW-os turbinát, melyek összesen 200 MW áramot termelnek. Hogy az erőmű folyamatosan működhessen, a kollektor alá szorosan egymás mellé vízzel töltött fekete csöveket fektetnek, melyek a nappal felvett hőt éjszaka leadják.
A feltaláló Jörg Schlaich professzor, a Schlaich Bergermann és Társa (http://www.sbp.de/) alapítója. A nap-kémény 195 méter magas prototípusa hét éven keresztül működött a spanyolországi Manzaneresben.
A torony egyébként a gyümölcstermelésről híres Mildura közelében fog felépülni, így talán nem is meglepő, hogy a napkollektorként szolgáló "üvegházban" fontolgatják növények termesztését is.
Linkek:
http://www.sbp.de/en/fla/contact/download/The_Solar_Chimney.pdf
http://www.enviromission.com.au/pdfs/ecos_sept_oct_2003.pdf

___________________

A naperımővektıl teljesen elterı a napkemenyek energiaatalakitasa. A talajt m
magassagban es R sugaru korben uveggel vagy mőanyaggal lefedjuk. A lefedett
terben a napsugarzas hatasara 15-30 °C–al a hımerseklet, a levegı felmelegszik es
a kozepen elhelyezett h magassagu kemenyben 12-15 m s sebessegő felaramlas
alakul ki. A nagy sebessegő levegı szelkereket hajt meg, es aramot termel. A
szelkerekek elhelyezhetık a lefedett ter kozepen nagy szamban, vagy kisebb
szamban a kemeny also zonajaban.
A napkemeny villamos teljesitmenye koveti a napsugarzas intenzitas valtozasat. A
napi teljesitmenyingadozas jol kiegyenlithetı, ha a lefedett terben vizzel toltott
hıtarolo csoveket helyezzunk el.

______________________

http://www.sulinet.hu/thinkquest/honlapok/sunband/napkemeny.html
A napkémény azon egyszerű elven alapszik, hogy a meleg levegő fel száll. A folyamat lényege az, hogy a napenergiáját összegyűjtő tető alatt a levegő felmelegszik és a kémény felé áramlik, melyben felszáll és közben lehűl. A levegő az egész rendszer körül cirkulál, mivel oldalról újabb hideg levegő áramlik a felmelegedett helyére. A kéménybe elhelyezett turbinák termelik, a felszálló levegő mozgási energiáját felhasználva, az elektromos energiát.


A prototípus termikerőmű turbinája Manzanares-ben, Spanyolországban

Ez az elrendezés különösen alkalmas lehet napsugárzásban gazdag területeken elektromos energia termelésére, például sivatagokban. A rendszer hatásfoka a kémény magasságával exponenciálisan növekszik. A rendszer hátránya, hogy kellően magas kéményt kell építeni. Kellően kedvező körülmények mellett, (ami 2.5 MWh/m2 energia intenzitást jelent), egy 5 MW teljesítményű erőmű megépítéséhez 1100 m átmérőjű kollektor mező kell és 445 m magas 27 m átmérőjű kémény. 200 MW teljesítmény eléréséhez 5000 m átmérőjű kollektor mező szükséges 1000 m magas és 150 m átmérőjű kéménnyel

___________________________

A napkémény energiaatalakitasi kepessege az uveghazhatashoz hasonlo hatason alapul. Egy tobb szaz meter sugaru teruleten a felszin feletti nehany meter magas levegot uvegfedellel zarjuk le. A felszin altal kibocsatott hosszu hullamu elektromagneses sugarzast ez visszaveri, de a fentrol jovo napsugarakat atengedi. A fedel alatti levego jelentosen felmelegszik es kitagul, ezert a kozepen levo kemenybe aramlik, es ott a nagy teruletrol osszegyult meleg levego gyorsan aramlik felfele – ez lenyegeben mesterseges szel. A kemenybe hagyomanyos szelturbinakat helyezve azok villamos energiat allitanak elo (5. ábra). Ausztraliaban nemregiben elfogadott projekt szerint New South Wales-ben epul meg az elso ilyen kemeny, amely tobb mint 1000 meter magassagaval az ember altal epitett legmagasabb epulet lehet. A Project elokeszitesekent 1982–1989 kozott egy 50 kW-os napkemeny uzemelt a spanyol Manzanaresben.


Solar Chimneys, Vortex, Energy Towers
Margotweb