fr fr fr en us es es pt br de de Asia Asia EU EU

Solar Tower

Ηλιακός πύργος τροφοδοτεί το μέλλον
Posted On at by Vasilis K. http://hellenicdailynews.blogspot.com/2008/07/blog-post_9221.html

Ο Πύργος της Ενέργειας, μια νέα «πράσινη» ενεργειακή τεχνολογία, θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα, που στις μέρες μας εμφανίζεται οξύτερο από ποτέ, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό έως και 200.000 σπίτια.
Randibo, un projet Margotweb
Η Ηλιακή τεχνολογία Πύργων δεν είναι απλά ηλιακή ενέργεια. Η τεχνική χρησιμοποιεί την ακτινοβολία του ήλιου για να θερμάνει μια τεράστια ποσότητα αέρα, η οποία αναγκάζεται, χάρις στους νόμους της φυσικής (γνωρίζουμε ότι ο θερμός αέρας ανυψώνεται), να κινηθεί ως καυτός άνεμος μέσω μεγάλων στροβίλων, ώστε να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια.
«Πρόκειται για ένα συνδυασμό καμινάδας, ανεμογεννήτριας και θερμοκηπίου,» σχολιάζει ο Kim Forté από την EnviroMission Limited στην Νότια Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η EnviroMission έχει ήδη σχεδιάσει τον ηλιακό πύργο, ύψους ενός χιλιομέτρου και τώρα αναζητά πιθανές περιοχές εγκατάστασης νοτιοδυτικά των ΗΠΑ.

Ηλιακός καπνοδόχος
Ο ηλιακός πύργος στην ουσία είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση ηλιακής καμινάδας, τεχνολογία τουλάχιστον μερικών δεκαετιών, που παγιδεύει τον αέρα μέσα του θερμαίνοντάς τον και δημιουργώντας ένα ανοδικό ρεύμα αέρα.

Η ακτινοβολία του ήλιου συλλέγεται και παγιδεύεται κάτω από έναν διαφανή θόλο (θερμοκήπιο), δημιουργώντας μια τεράστια πίεση στον αέρα, που έχει μια θερμοκρασία περίπου 35°C μεγαλύτερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χάρις στους νόμους της φυσικής, ο αέρας κινείται με ταχύτητα 15 μέτρα ανά δευτερόλεπτο προς τον κρύο αέρα στην κορυφή του Πύργου, που βρίσκεται στο κέντρο του θόλου.

Η ισχυρή ανοδική δύναμη αναγκάζει τον αέρα να περάσει μέσω μεγάλων στροβίλων, που είναι τοποθετημένοι στην βάση του Πύργου.Η μετακίνηση του καυτού αέρα μέσω των στροβίλων παράγει μέχρι και 200MW καθαρής ενέργειας, ελεύθερης από εκπομπή καυσαερίων. Η ενέργεια αυτή είναι αρκετή για 200.000 σπίτια.
Η φυσική που κρύβεται πίσω από την τεχνολογία είναι παρόμοια με την Μηχανή Ατμοσφαιρικού Στροβιλισμού. Αν και αυτός ο στροβιλισμός θα μπορούσε να επεκταθεί, μόνο ο ηλιακός πύργος είναι αυτός που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες.

Το 1982, ένα μικρό πρωτότυπο εγκαταστάθηκε στο Manzanares της Ισπανίας. Ο πύργος είχε ύψος 195 μέτρα και περιτριγυριζόταν από ένα διάφανο κάλυμμα που κάλυπτε μια περιοχή περίπου 244 μέτρων σε διάμετρο.

Καθώς επρόκειτο για πειραματική εγκατάσταση, η μέγιστη παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος έφτανε τα 50 kilowatts. Για την κατασκευή του σταθμού είχαν χρησιμοποιηθεί οικονομικά υλικά έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της κατασκευής, όμως τελικά μια καταιγίδα το 1989 κατέστρεψε το σταθμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα σχέδια της EnviroMission, ο νέος πύργος θα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 50 χρόνια.

Ψηλά στον ουρανό!
Στα σχέδια της εταιρείας δεν είναι μόνο η κατασκευή ενός ανθεκτικότερου κτιρίου αλλά και ενός ψηλότερου πύργου. Αυτό θα επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων διαφορών θερμοκρασίας ανάμεσα στα έδαφος και την κορυφή του πύργου.
Η βέλτιστη κατασκευή προβλέπει τη δημιουργία ενός πύργου ύψους 800-1000 μέτρων (δυο φορές το ύψος του Empire State Building) που θα περιτριγυρίζεται από ένα θερμοκήπιο και θα καταλαμβάνει έκταση ακτίνας 2.5 χλμ.
«Μιλάμε για μια υπολογίσιμη έκταση όμως, καθώς το κόστος των καυσίμων ακολουθεί ανοδική πορεία, η ιδέα αυτή γίνεται όλο και πιο ελκυστική και εμπορικά αξιοποιήσιμη,» σχολιάζει ο Forté.

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας, στην κορυφή του πύργου θα έχουμε θερμοκρασία 70 βαθμών Fahrenheit (20ο C), ενώ ο αέρας στο θερμοκήπιο θα μπορούσε να φτάσει του 160 βαθμούς Fahrenheit (70ο C). Καθώς αυτός ο θερμός αέρας θα δραπετεύει από τον πύργο με ταχύτητα 15m/s θα περιστρέφει τουρμπίνες οι οποίες με τη σειρά τους θα παράγουν έως και 200 megawatts ηλεκτρισμού.

Ακόμα και με όλη αυτή την ενέργεια, ο ηλιακός πύργος θα φτάνει μόνο το 1/10 της αποδοτικότητας των ηλιακών κυττάρων που μετατρέπουν την ενέργεια του ήλιου σε ηλεκτρισμό.

Το πλεονέκτημα του ηλιακού πύργου είναι τα υλικά από τα οποία αποτελείται, τα οποία κοστίζουν λιγότερο.

Η κατασκευή ενός ηλιακού πύργου 200 – megawatt μπορεί να κοστίσει έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με μια αναφορά της βιομηχανίας, το κόστος αυτό ισοδυναμεί με 10 σεντς ανά κιλοβατώρα, το οποίο είναι σχεδόν το 1/3 του κόστους του ηλεκτρισμού από τα σύγχρονα ηλιακά πάνελ.

Παρόλα αυτά, ένας ηλιακός πύργος θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να είναι αποδοτικός. Πρόσφατα η EnviroMission παρουσίασε ένα ελαφρώς μικρότερο σχέδιο, το οποίο έχει μια μέγιστη παραγωγή 50 megawatts, που μπορεί να είναι ιδανική για ορισμένες αγορές.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη ικανοποιητικής οικονομικής υποστήριξης από την Αυστραλία έχει οδηγήσει την εταιρεία σε διαπραγματεύσεις με την SolarMission Technology Inc. Αναμένοντας για μια ικανοποιητική συμφωνία, η EnviroMission εκτιμά τις κλιματικές συνθήκες σε τέσσερεις περιοχές στις ΗΠΑ.

Αν και ο ηλιακός πύργος παράγει λιγότερη ενέργεια τη νύχτα, ο Forté λέει ότι διαθέτει πιο σταθερές παροχές σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες κατά τη διάρκεια της μέρας. Επιπλέον, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, όπως άνθρακα, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια, ο ηλιακός πύργος σίγουρα είναι η λύση για το καύσιμο του μέλλοντος.

Solar Chimneys, Vortex, Energy Towers
Margotweb