fr fr fr en us es es pt br de de Asia Asia EU EU

Soltårn

Solar Towers er et fantastisk alternativ til solceller .
Gigantisk soltårn tæt på realisering

By bjjensen http://isidordog.wordpress.com/2009/03/26/solar-towers-er-et-fantastisk-alternativ-til-solceller/

A sol updraft tårn genererer elektricitet med andet end et drivhus og en høj skorsten. En 195 meter høj prototype i Spanien billigt drives på 50 kW i årevis. Nu er der planer om at opbygge andre, herunder en 40 MW tårn , 750 meter høje (næsten dobbelt så høje som nuværende højeste struktur i EU). To andre, en 200 MW tårn i Australien ( tidligere drøftet ) eller en 400 MW tårn i Namibia kan blive det højeste struktur af enhver art , hvis bygget: 1km og 1.5km tallolie, respectively. Men selv disse er væksthæmmede ved den teoretiske super skorstenen , som kunne stå 5km tallolie og 1km bred. Sådan et tårn ville bruge Jordens atmosfære sig som drivhuseffekten, kan forårsage regn , reducere den globale opvarmning og generere over 300.000 MW af” grøn “elektricitet.
EnviroMission er klar til at realisere et gigantisk energiprojekt i Mildura i det sydlige Australien; et 1.000 meter højt soltårn med en el-effekt på 200 MW.
EnviroMission er klar til at realisere et gigantisk energiprojekt i Mildura i det sydlige Australien; et 1.000 meter højt soltårn med en el-effekt på 200 MW.
Gigantisk soltårn tæt på realisering
Selskabet bag australsk soltårnprojekt mener, at det nu er både økonomisk og teknisk realisabelt
Af Sanne Wittrup sw@ing.dk, fredag 13. feb 2004 kl. http://ing.dk/artikel/60437-gigantisk-soltaarn-taet-paa-realisering

Det børsnoterede australske selskab, EnviroMission er klar til at realisere et gigantisk energiprojekt i Mildura i det sydlige Australien; et 1.000 meter højt soltårn med en el-effekt på 200 MW. Det andet af sin slags i verden, men ubetinget det største.
Selskabet, som har arbejdet med soltårnprojektet siden 2001, har netop færdiggjort en forundersøgelse sammen med entreprenøren på projektet, Leighton Contractors, og den viser, at projektet er både teknisk og økonomisk bæredygtigt.

"Beslutningen om at gøre projektet kommercielt, er den vigtigste beslutning i soltårn-teknologiens udvikling til dato," sagde administrerende direktør i EnviroMission Roger Davey i en pressemeddelelse forleden.

Princippet i soltårnet – som EnviroMisson har patent på – er, at solen varmer luften op under et gigantisk glasskørt, der er bygget omkring det hule, 1.000 meter høje soltårn. Den varme luft søger til vejrs og ind i tårnet, hvor den trækker 32 propeller, som er forbundet til en generator på hver 6,25 MW.
Samtidig trækker undertrykket ny luft ind i systemet ude fra skørtet. Nogle særlige lagringsaggregater inde under solfangeren lagrer noget af solenergien, som frigives om natten, så processen kan fortsætte.

Erfaring fra Spanien
Manden bag ideen er en tysk ingeniør, Jörg Schlaich, som i 1982 byggede et næsten 200 meter højt soltårn med 50 kW effekt i Manzanares i Spanien. Det var i drift i syv år, og det er erfaringer og data herfra, der danner basis for det store projekt i Australien, hvor Jörg Schlaichs firma, Schlaich Bergermann deltager som rådgiver.

Ifølge hans beregninger vil et soltårn som det planlagte – med et solskørt på syv kilometer i diameter og et solindfald på 2.300 kWh/kvm om året – kunne producere mellem 700 og 800 GWh om året. Det vil sige lidt mere end Horns Rev Havmøllepark og nok til 200.000 danske husstandes elforbrug.

I forundersøgelsen anslår selskabet, at projektet vil koste mellem 800 mio. og 1 mia. dollar (omregnet fra australske dollar giver det mellem 3,6 og 4,5 mia. danske kroner). Til sammenligning har Horns Rev kostet 1,7 mia. kroner.

Roger Davey oplyser, at selskabet regner med at tjene pengene ind på selve strømleverancen samt på salg af grønne certifikater for ren strømproduktion, CO2-kreditter og ved at sælge retten til at navngive det 1.000 meter høje tårn.

Ifølge tidligere udmeldte planer skal byggeriet være færdigt i 2005, og selskabet har aftaler på plads om forkøbsret til arealet, hvor anlægget skal placeres, samt aftale
med Australien Gas Light Company om køb af strømmen. j


Solkraftværkets data

Tårnhøjde: 1.000 meter

Tårndiameter: 130 meter

Materiale: Armeret beton

Solfangerens areal: Cirka 38 kvadratkilometer

Solfangerens materiale: Glas og stål

Energiproduktion: 190. mio. kWh om året

Leveret via: 32 generatorer á 6,25 MW

Drivkraft: Luftstrømmen i tårnet, som trækker 32 rotorer

Pris: 3,6 - 4,5 mia. kr.

Planlagt idriftsættelse: 2005

Læs mere på: www.enviromission.com


Solar Chimneys, Vortex, Energy Towers
Margotweb