fr fr fr en us es es pt br de de Asia Asia EU EU

Turnuri Solare în Român

Adevarul: Energie solara pentru 200.000 de case
Joi, 10 Iulie 2008
http://www.green-report.ro/revista-presei/adevarul-energie-solara-pentru-200000-de-case

Cu o inaltime de 1.000 de metri si o suprafata reflectorizanta de 2.500 metri in diametru, gigantul solar din Australia va genera 200 MW, cantitate de energie suficienta pentru iluminarea a 200.000 de locuinte.
Tehnologia turnului solar se bazeaza pe absorbtia aerului cald de la baza catre varful turnului.
Temperatura aerului la nivelul solului ajunge la 70 de grade Celsius, datorita concentratiei de energie solara inmagazinata de marea suprafata reflectorizanta din jurul turnului.
Aerul cald va fi absorbit de-a lungul celor 1.000 de metri, cu o viteza de 15 metri pe secunda, pentru ca, la iesirea din turn, sa fie ca un vant fierbinte care sufla cu putere asupra paletelor a 32 de turbine.
Puse in miscare de rotatie, turbinele actioneaza generatorul care produce energie electrica.
Turnul Solar EnviroMission este o constructie gigantica, unica in lume
Printr-o tehnologie revolutionara brevetata de nemti, gigantul din Australia, inalt de un kilometru si inconjurat de o suprafata cu diametrul de 2.500 metri, genereaza 200MW.
Proiectul propune construirea, in Australia, la Burogna, a unui gigant solar care va avea dimensiuni monumentale si va functiona timp de 50 de ani.
Cu o inaltime de 1.000 metri si o suprafata reflectorizanta de 2.500 metri in diametru, Turnul Solar EnviroMission "este o combinatie de cos de soba, moara de vant si sera", dupa cum l-a caracterizat Kim Forte, specialist de la EnviroMission, South Melbourne Australia.
La baza proiectului se afla licenta germana originala a tehnologiei Turnului Solar, pe care in Australia doar compania EnviroMission a cumparat-o, propunandu-si, ca pe baza ei, sa ajunga printre cei mai importanti producatori de energie regenerabila din lume.

Vant cu viteza de 15 metri pe secunda
Tehnologia Turnului Solar se bazeaza pe absorbtia aerului cald de la baza catre varful turnului. Temperatura aerului la nivelul solului ajunge la 70 grade Celsius, datorita concentratiei de energie solara inmagazinata de marea suprafata reflectorizanta din jurul turnului.
Si pentru ca la partea superioara a turnului, temperatura aerului este in jur de 20 grade Celsius, aerul cald va fi absorbit de-a lungul celor 1.000 metri, cu o viteza de 15 metri pe secunda. La iesirea din turn, acest aer va fi ca un vant fierbinte care sufla cu putere asupra paletelor a 32 de turbine. Puse in miscare de rotatie, turbinele actioneaza generatorul care produce energie electrica.

Costuri de un miliard de dolari
Costul turnului EnviroMission se ridica la un miliard de dolari, mai ales din cauza materialelor scumpe din care este construit.
Marile dimensiuni, cat si costul ridicat il fac mai greu de implementat decat alte mijloace de producere a energiei electrice pe baza energiei solare, cum sunt, de exemplu, celule solare. Tinand insa cont de faptul ca un kilowatt-ora produs prin tehnologia turnului solar este de trei ori mai ieftin decat cel produs prin utilizarea celulele solare, aceasta tehnologie isi dovedeste rentabilitatea.
In plus, este o tehnologie cu adevarat curata si regenerabila, prin a carei utilizare se elimina un volum de 750.000 tone de CO2, care ar fi fost degajat prin mijloace traditionale de producere a energiei electrice pe baza de combustibili fosili.

Flexibilitate in utilizare
Turnul Solar EnviroMission este cel mai mare din lume si, pe langa performanta tehnica pe care o reprezinta, exercita si o incontestabila atractie turistica. Arhitectura futurista a constructiei il recomanda ca pe o anticipatie din decorul citadin care va caracteriza mileniul trei.
Si in timp ce in SUA se vor construi astfel de turnuri gigantice, pentru pietele de energie mai mici, dimensiunile unui turn solar EnviroMission se pot ajusta astfel incat puterea generata sa fie doar de 50 MW.
Flexibila in constructie, dar si in posibilitatile de asociere cu alte forme alternative de producere a energiei electrice, in special cu cea eoliana, tehnologia Turnului Solar (Solar Tower) EnviroMission are cele mai bune premise pentru producerea de energie electrica pe scara larga.

Prototipul european
Tehnologia Turnului Solar a fost testata, in anii ’80, printr-un proiect-pilot germano-spaniol si a functionat cu succes in Spania, la Manzanares.
Prototipul avea 195 de metri inaltime si era inconjurat de o suprafata reflectorizanta cu un diametru de 244 de metri.
Intre anii 1982 si 1989, centrala solara a generat curent electric cu o putere de 50 kw.
Pe baza datelor furnizate de acest prototip s-au putut perfectiona performantele economice si comerciale ale tehnologiei Turnului Solar.
Utilizarea unor materiale mai ieftine s-a dovedit neadecvata, prototipul fiind avariat in 1989 de o furtuna.

Cea mai eficienta alternativa energetica
In fiecare zi, soarele trimite catre pamant o cantitate de energie de 10.000 de ori mai mare decat cea pe care acesta o poate consuma. Acest potential urias face ca strategia solara de obtinere a energiei electrice sa devina o concurenta redutabila pentru energia nucleara, vazuta ca cea mai eficienta alternativa la producerea, tot mai scumpa si poluatoare, a energiei electrice, pe baza de combustibili fosili.
Datele furnizate de studiile stiintifice atesta ca, daca pe 1% din suprafata insorita a deserturilor lumii, adica pe 9.000 kmp s-ar construi centrale care utilizeaza energia solara, s-ar obtine echivalentul cantitatii totale de energie electrica folosita in prezent la nivel mondial.

Reducerea cu 70% a emisiilor poluante
De asemenea, este atestat stiintific faptul ca distributia acestei energii se poate realiza in conditii optime de fiabilitate si economice pana la distante de 3.000 de kilometri si chiar mai mult, fata de "fermele de electricitate solara" din desert.
Intr-un raport al Centrului Aerospatial German se arata ca, pana in 2050, utilizarea combinatiilor dintre sursele solare cu alte tehnologii ecologice ar putea reduce cu 70% emisiile de CO2 din procesul de generare a electricitatii la nivelul intregii Europe.
Se mai estimeaza ca India si China ar putea sari peste faza "murdara" a dezvoltarii lor, reducandu-si emisiile. In acelasi timp, tarile arabe ar putea trece de la bogatia petrolului la bogatia energiei solare.

Excluderea surselor poluatoare
Compania EnviroMission care va construi Turnul Solar de la Burogna este o companie foarte tanara, infiintata in urma cu doar cinci ani.
Furnizarea pe scara larga a energiei electrice cu tehnologia "revolutionara" a Turnului Solar va face, pana in 2010, din EnviroMission, cel mai mare furnizor de energie verde din lume.
Turnul Solar EnviroMission este cea mai mare sursa regenerabila propusa vreodata in Australia si asigura 7% din planul de energie verde a tarii.
Asigurand electricitate in conditii de siguranta si competitivitate economica, proiectul Solar Mission de realizare a giganticului Turn Solar EnviroMission este o noutate australiana pe plan mondial.
Incepand din 2010, in Australia, cate 9.500 GWH vor fi inlocuiti, anual, cu electricitate obtinuta din surse regenerabile.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

________________________________________________

Centrale termice solare cu vânt ascensional
28.10.2008
http://www.centralesolare.ro/centrale-termice-solare-cu-vant-ascensional/

Centralele termice solare utilizează aşa numitul efect de coş, la care aerul cald datorită densităţii mici se ridică. Din punct de vedere constructiv, rolul colectorului solar îl are o suprafaţă de ordinul hectarelor prevăzută cu acoperiş transparent, sub care aerul şi solul se încălzesc sub efectul de seră. Aerul cald se mişcă spre centrul construcţiei unde se află un coş prin care se ridică în sus. Vântul ascensional astfel creat acţionează mai multe turbine cuplate cu generatoare de energie electrică.


Centrala solara curenti ascensionali

Cu toate că din punct de vedere tehnic realizarea este destul de simplă, dezavantajul constă în randamentul scăzut de cca. 1 % în cel mai bun caz. Pentru a obţine o putere comparabilă cu cea a unei centrale pe bază de cărbune este nevoie ca întreaga construcţie să acopere o suprafaţă de mai mult de 100 km2 şi să se construiască un coş cu înălţimea de 1000 m sau mai mult.
O instalaţie pilot a fost construită în anii 1980 în Manzanares/Spania având un un diametru de 244 m şi un turn înalt de 194 m şi lat de 10 m rezultând o putere de 50 kW
Actualmente se află în studiu un proiect de astfel de instalaţie în Windhoek/Namibia. Suprafaţa acoperită ar fi de 38 km2 şi turnul înalt de 1500m. Puterea instalată ar atinge 400 MW. Pentru a mări eficienţa economică, suprafaţa acoperită ar fi utilizată în parte pentru desalinizarea apei şi în rest pentru producţie agricolă cu suprafaţă irigată.
O dezvoltare a acestei idei este crearea de vârtejuri de aer artificiale alimentate de energia reziduală a unor centrale convenţionale, mărind eficienţa acestora.

_____________________________________________
Randibo, un projet Margotweb
.
Turnul solar - Solar Tower Technology - istoric si viitor
14 Ian 2009
http://www.ecomagazin.ro/turnul-solar-solar-tower-technology-istoric-si-viitor/

În 1903, colonelul spaniol Isidoro Cabanyes a descris un semineu solar în revistă “La energía eléctrica”. O descriere a unor centrale electrice avand la baza semineurile solare a fost înregistrata in 1931 cu un autor german, Hanns Günther. Începând cu 1975, Robert E. Lucier a cerut patente pe un generator de putere de turn solar solar electric, iar intre 1978 si 1981 aceste patente au fost inregistrate în Australia, Canada, Israel si USA.
Solar Tower Technology combina principiile de a concentra puterea solarã si puterea vantului.
Aerul de sub un acoperis circular translucid(numit colector) deschis la periferie este încãlzit de radiatia solarã si dirijat prin tiraj fortat spre baza unui turn foarte inalt, localizat in centru colectorului.
La baza turnului se amplaseaza una sau mai multe turbine de mare randament care vor functiona datorita curentului de aer fierbinte, care trece cu mare viteza pentru a iesi prin cosul turnului.
O prima realizare practica de prototip s-a pus in functiune in 1981/1982 la Manzanares (150 km de Madrid), Spania si a dus la rezultate uluitoare.
Proiectul a fost condus de firma Enviro Mission Limited in colaborare cu inginerul german Schlaich Bergermann, specialist in constructia de turnuri.
Sistemul necesita o investitie destul de mare, dar care ulterior se amortizeaza prin costurile mici de exploatare si a randamentului ridicat, turnul functionind atit ziua cit si noaptea.
Pentru marirea randamentului cu aproximativ 25%, sub acoperisul circular s-au montat serpentine din conducte care sunt umplute cu apa, inmagazinind ziua caldura , pe care o cedeaza aerului noaptea, turnul functionand 24 din 24 ore.

Date constructive: Manzanares prototype
Inaltimea turnuluit: 194.6 m
Diametrul turnului: 5.08 m
Raza acoperisului colector: 122.0 m
Inaltimea acoperisului: 1.85 m
Nr. palete pe turbina: 4
Tip profil paleta-pt. viteza fluid de min. 15m/sec: FX W-151-A
Diferenta de temperatura dintre aerul din colector si turn:min=20-35 grade
Puterea nominala de iesire: 50 kW
Suprafata acoperita cu plastic: 40′000 m
Suprafata acoperita cu sticla: 6′000 m
Costurile rezultate pentru energia livrata :0,07-0,11 Eur/KWh

Doua clipuri va vor face o imagine de ansamblu asupra acestui proiect spectaculos :
Dat fiind aceste rezultate se fac extinderi de proiecte si in alte zone din Europa, America de sud, Australia, Africa, China cu SOLAR TOWER de inaltimi de 1000m, diametre de 120m si puteri de iesire de 200MW
Cercetarile in acest domeniu au inceput inca din 1931, dar s-au materializat in 1982, iar din 1983 pina in anul 2000 studiile de calcul al sistemelor bazate pe observatiile asupra prototipului au ajuns foarte exacte permitind proiectarea unor mega turnuri asa cum va fi cel din Buronga, Wentworth Shire of New South Wales, Australia, finalizare in 2008 inca neanuntata oficial.

Principalele caracteristici in proiectarea viitoarelor turnuri solare :
Capacitate MW: 5 30 100 200
Inaltime m: 550 750 1000 1000
Diametre m: 45 70 110 120
Diametre colector m: 1250 2900 4300 7000
Energie GWh/an: 14 99 320 680

_______________________________________________


NOUA SURSA DE ENERGIE REGENERABILA: TURNURILE SOLARE
April 15th, 2005 •
Mihai Surducan
http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/noua-sursa-de-energie-regenerabila-turnurile-solare_2214.html
http://ro.greenmedia.md/noua-sursa-de-energie-regenerabila-turnurile-solare-1489.html

ODISEEA GASIRII unor noi forme de energie nepoluanta continua prin… achizitionarea unei ferme de oi, cu o suprafata de 101 mii de hectare, situata adanc in teritoriul australian, informeaza siteul WiredNews.com. Imensul proiect pentru energie alternativa nu se bazeaza insa pe ingrasaminte naturale, asa cum ar putea parea la prima vedere, ci pe uzina termala numita Solar Tower, inalta de…un kilometru.
Anuntat de cativa ani, Solar Tower e unul din cele mai abitioase proiecte de energie alternativa din istorie. Uzina urmeaza sa produca la fel de multa energie ca un mic reactor nuclear, dar fara pericolele acestuia. Inaltimea acesteia va fi dubla fata de cea mai inalta cladire de pe Pamant, CN Tower din Canada.

Solar Tower este goala pe dinauntru, ca un horn. La baza sa se afla un sistem de captare a energiei solare – o portiune circulara, transparenta, ce masoara in jur de 10 mii de hectare suprafata. Aerul de sub sistem se incalzeste datorita luminii solare si se ridica prin convectie, in cladirea sub forma de horn. Aici, in timpul ascensiunii, aerul accelereaza pana la viteza de 55 km/h, punand in functiune 32 de turbine, care genereaza energie electrica in mod similar cu un sistem de mori de vant.

Dar Solar Tower are un avantaj mare fata de morile de vant sau de generatorii solari: poate functiona fara vant, si timp de 24 de ore pe zi. Datorita multimii de celule solare, aerul se incalzeste in timpul zilei, permitandu-i sa functioneze incontinuu si in absenta soarelui.
Desi initial s-a anuntat ca uzina va fi pusa in functiune anul acesta, totusi constructiile nu vor incepe mai repede de 2006, a declarat Roger Davey, presedinte al EnviroMission Limited, din Melbourne, Australia, compania care se ocupa de acest proiect.
Cumpararea fermei, situata in apropiere de Mildura, Victoria, a costat 1 milion de dolari, si este “un foarte mare pas” in cadrul proiectului, a spus Davey.
Pana acum, cea mai mare piedica in cadrul proiectului sunt costurile, care variaza intre 500-750 milioane de dolari. Davey nu a dezvaluit pretul total al proiectului, dar a compania sa va folosi unele inovatii ingineresti care reduc costurile si maresc eficienta.

Momentul ales pentru dezvoltarea proiectului e foarte bun. In timp ce pretul petrolului trece de 50 de dolari pe baril, multe tari cauta metode ieftine de producere a energiei, si in acelasi timp metode pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. “E momentul potrivit”, a fost de parere Davey. “Lumea cauta o imensa sursa de energie regenerabila.”
Estimarile arata ca Solar Tower va genera 200 de megawatti, destul pentru ca sa alimenteze cu energie electrica 200 de mii de locuinte, iar in acelasi timp ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera, cu 830 de mii de tone anual.
“Hornurile (turnurile) solare au devenit un domeniu aparte, in atentia cercetarilor”, considera S.A. Sherif, profesor de mecanica si inginerie aerospatiala la Universitatea din Florida. Sherif a scris cateva lucrari pe tema acestei noi tehnologii la inceputul anilor ’90 si este editorul tehnic al jurnalului stiintific Solar Energy (Energie Solara).

Desi costisitoare, turnurile solare “creeaza energie gratuit”, spune Sherif. In plus, s-a dovedit ca aceasta tehnologie alternativa functioneaza: un turn solar, inalt de aproximativ 300 de metri, a fost construit in Spania in 1981 de catre inginerul german Schlaich Bergermann si partenerul sau. Producand 50 de kilowatti, acesta a functionat timp de sapte ani. Dar cum pretul petrolului era doar 15 dolari pe baril la mijlocul anilor ’80, nu au existat motive pentru a se construi unul mai inalt. Iar cand e vorba de astfel de constructii, marimea conteaza. “Cu cat e mai inalt turnul, cu atat creste eficienta”, a spus Sherif.

In ciuda optimismului generat de proiectul Australian Solar Tower, investitorii particulari ar putea fi descurajati de faptul ca e nevoie de 10 ani sau mai mult pana cand ar recupera investitia initiala. “Proiectul are nevoie de finantare din partea guvernului pentru a fi dus la bun sfarsit”, a adaugat Sherif.
Acelasi lucru a fost valabil si pentru energia nucleara, o tehnologie mult mai complexa su mai periculoasa. Si totusi, guvernul american a investit sume imense in energia rezultata din puterea atomului. Dar aceasta nu a fost o investitie foarte bine cantarita, considera Sherif.

“Energia creata de uzinele nucleare e inca foarte scumpa, si mai exista problema deseurilor”. Si, in timp ce exista un interes innoit in energia nucleara, resursele mondiale de uraniu sunt limitate – in timp ce energia solara nu, a continuat el.
EvinroMission a semnat un contract cu o companie din China, care va construi cateva astfel de turnuri solare in aceasta tara, a spus Davey. “China va avea mare nevoie de energie in viitor si doreste sa apeleze si la energia regenerabila.”
Alte zone, precum sudul Asiei, Orientul Mijlociu sau sud-vestul Statelor Unite, primesc destula radiatie de la Soare pentru a fi construi turnuri solare, a incheiat oficialul.

Solar Chimneys, Vortex, Energy Towers
Margotweb