fr fr fr en us es es pt br de de Asia Asia EU EU

Umjetni Tornada

Energija iz.... čega???

Kako problem energije postaje sve aktualniji, masa ljudi nudi razna riješenja.
http://forum.tip.it/nosf/viewtopic.php?f=29&t=2439
Postao/la Xaotix dana 30 srp 2008

U šumi varalica i muljatora, može se naći i dobrih ideja, no pitanje je koliko su one izvedive. Meni je za oko zapela jedna od njih, Atmospheric Vortex Engine (AVE - wikipedija).
I ne, ovaj Vortex nema nikakve veze sa HitchhikeromU najosnovnijim crtama, cilj im je napraviti kontorlirani tornado, koji bi nastao zbog razlike u temperaturi u bazi i na vrhu tornada. Rotacija zraka na dnu bi pokretala turbine i proizvodila električnun energiju. Toplina potrebana za formiranje tornada bi se dobijala iz otpadne topline koju emitiraju termoelektrane. Jedna ideja je da u budućim termoelektranama dimnjaek zamijene tornadom, i na taj način još više srežu troškove.
Uglavnom, prototipovi već rade, i teorijski sve štima. Ostaju problemi praktične naravi, npr. kako stabilizirati tornado a da ga ne razbije vjetar.
.
dijagrama koji ilustriraju operacije
dijagrama koji ilustriraju operacije
.
Louis Michaud, koji je osmislio koncept je procijenio da bi za gradnju tornado elektrane od 200 MW bilo potrebno 60 milijuna dolara.
Prema podacima koje sam skrpao po netu, prosječna cijena izgradnje konvencionalne elektrane (uključujući i klasične vjetroelektrane) barem 1 milijun dolara po MW, iako su nove elektrane dogurale i do 2 milijuna po MW.

Kakvih su se još izvora energije sjetili? Ajde, javite ako znate za koji...

Solar Chimneys, Vortex, Energy Towers
Margotweb