fr fr fr en us es es pt br de de Asia Asia EU EU

Tornadele pot reduce incalzirea globala

By CathaliN 31-aug-07

http://cathalin.wordpress.com/2007/08/31/tornadele-pot-reduce-incalzirea-globala/

Pentru ochii oamenilor de rand dezastrele naturale care se abat in numar din ce in ce mai mare asupra planetei par razbunari ale naturii, suparata pe noi din cauza poluarii excesive. Pentru oamenii de stiinta insa uraganele, inundatiile, tornadele si tzunami-urile nu sunt altceva decat dezlantuiri enorme de energie care, daca ar putea fi stapanita, ar deveni o sursa de energie eficienta si suficienta pentru a acoperi nevoile populatiei.
Louis Michaud este un om care nu sta cu mainile in san si incearca sa puna la punct un proiect ambitios, primul motor vortex atmosferic (AVE, Atmosferic Vortex Engine), o centrala care isi trage energia dintr-o tornada creata artificial, fara dezavantajele acestor fenomene atmosferice si cu avantajele unei surse de energie regenerabila si nepoluanta.

Fenomenul fizic care sta la baza tornadei artificiale este miscarea de convectie a aerului cald. Constructia unui AVE este destul de simpla: un cilindru nu foarte inalt, cu partea superioara descoperita. La baza avem orificii prin care se introduce aer cald plus deflectoare care ii imprima o miscare circulara, facilitand crearea tornadei.
Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere este operarea in siguranta a tornadei, fiind primordiala eliminarea oricarei posibilitati ca aceasta sa scape de sub control. Louis este sigur ca poate controla tornada prin intermediul deflectoarelor si prin oprirea fluxului de aer cald de la baza lui AVE. Un alt aspect, tinand cont de faptul ca tornada se poate intinde pana la 20 kilometri in atmosfera, este semnalizarea acesteia pentru a fi evitata de avioane.
Randibo, un projet Margotweb
AVE se preconizeaza a fi de cel putin doua ori mai eficient in producerea energiei electrice decat cea mai apropiata alternativa ecologica, turnul solar, format dintr-un cilindru colector, eficienta crescand cu inaltimea, cel putin pana la un punct, cand solutia nu mai este viabila.

Deocamdata Louis a demonstrat principiul AVE intr-un model experimental de un metru inaltime, urmand ca urcarea la patru metri sa testeze performanta si eficienta proiectului. Frumusetea principiului este ca centralele AVE se vor putea scala din punct de vedere al diametriului si bugetului disponibil. Variantele comerciale cele mai mari se preconizeaza ca vor avea un diametru de 200-400 metri si vor genera intre 50 si 500 MW, la un cost de 60 milioane dolari. Ca sa iti faci o idee, Bucurestiul a consumat aproape 1000 MW in zilele de canicula.
Ramane de vazut cand sau daca AVE va deveni realitate, cert este ca principiul de functionare nu scartaie, iar Louis Michaud are experienta necesara pentru a duce proiectul la bun sfarsit.
Solar Chimneys, Vortex, Energy Towers
Margotweb